‘Utrechter jarenlang misbruikt door Bluyssen’

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Een man uit Utrecht heeft gistermiddag op de radio verklaard tientallen keren verkracht te zijn door wijlen Jan Bluyssen, de latere bisschop van Den Bosch. Dat meldt PowNed.

De man, die de gefingeerde naam Jos gebruikte, heeft de verkrachtingen jarenlang voor zich gehouden. De commissie-Deetman, die onderzoek deed naar misbruik binnen de katholieke kerk, heeft het verhaal echter uit Jos weten te trekken. Jos zat in 1956 op het seminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel, omdat hij gehoor wilde geven aan zijn roeping en priester wilde worden. Jos moest de eerste klas opnieuw doen, waardoor hij de tweede keer begeleiding kreeg van Bluyssen. Niet alleen werd het huiswerk uitgebreid behandeld, maar werden er ook over andere dingen gesproken.

Het praten liep volgens Omroep Brabant uit op een verkrachting. Daar bleef het niet bij: Jos werd tientallen keren verkracht. Buyssen kreeg Jos zover dat hij aan niemand zou vertellen hoe ‘goed’ hun relatie was.

Spijt?

Jos schreef Bluyssen jaren later een brief, die op 9 juni 2013 werd beantwoord: “Ik heb je brief gelezen en het spijt mij heel erg als er vroeger vervelende dingen zijn gebeurd door mijn toedoen. Ik wilde het echt goedmaken met jou. Zelf heb ik bij onze schepper al om vergeving gevraagd. Op dit moment kan ik door ziekte even geen afspraak met je maken. Ik laat jou weten als dat wel gaat lukken. Sterkte met het verwerken en we spreken elkaar gauw.”

Omdat de brief niet op het papier van het bisdom was geschreven en niet bestempeld en ondertekend was, kreeg Jos geen erkenning van de kerk. Bluyssen overleed in augustus 2013.

Cookieinstellingen