Transformatie(bouw)projecten troef in Utrecht

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – In hoog tempo zijn leegstaande kantoren in Utrecht in de afgelopen jaren getransformeerd tot woonruimte. Wethouder Jeroen Kreijkamp (D66-Economie) wil op de ingeslagen weg verder gaan: “We zoeken naar projecten die de stad nodig heeft.” Dit meldt Cobouw.nl

Utrecht groeit de komende jaren van 330.000 naar 400.000 inwoners. Druk op de woningmarkt in de Domstad blijft, en dat vergroot de kans voor succesvolle transformatieprojecten, aldus Kreijkamp. “Natuurlijk blijft er vraag naar studentenwoningen, maar er is ook veel vraag naar middeldure huurwoningen. Bovendien staat de leegstand op dit moment nog op 13 procent, dus er zijn nog mogelijkheden genoeg.”

Voor deze transformatie springt één icoonproject in het oog; het inmiddels in de steigers staande Neudeflat. Het volgens velen afzichtelijke kantoor in het hart van de stad. Jarenlang van de gemeente dat nu wordt verbouwd tot woningen en mogelijk andere functies. “We hadden als gemeente zeventien panden in de stad in gebruik, waarvan er vijftien niet ons eigendom zijn. Maar de transformatie van de meeste kantoren is kansrijk. Datzelfde geldt voor de bioscoopcomplexen die vrijkomen door de bouw van de megabioscoop naast het station.”

Gemeente laat groen buiten de stad ongemoeid 

Er is nog ruimte voor nieuwbouw in Leidsche Rijn, maar de gemeente wil bouwen in het groen buiten de stad zo veel mogelijk vermijden. “We zetten in op een gezonde stedelijke ontwikkeling, op transformatie die maatschappelijke waarde kan toevoegen. In verschillende wijken zien we dat bestaande kantoorparken deels plaatsmaken voor woongebieden, zodat plekken ontstaan waar ruimte is voor gemengde functies: wonen, werken en recreëren bij elkaar. Op die koers gaan we de komende jaren verder. Voor nieuwe projecten zoeken we naar ideeën waarin die mix goed zichtbaar is. Waarbij niet alleen over de bestemming van één pand wordt nagedacht, maar ook over de stedelijke ontwikkeling van het hele gebied. Uiteindelijk moet er iets nieuws komen dat de stad nodig heeft.”

Nieuwe hotelkamers

In tegenstelling tot Amsterdam, dat de wildgroei aan nieuwe hotels zo veel mogelijk wil inperken, wil Utrecht die bestemming juist uitbreiden. “We zetten ons in om tot 2020 in totaal duizend nieuwe hotelkamers te laten realiseren. Nieuw aanbod moet zich daarbij wel onderscheiden en meer gevarieerd zijn dan het bestaand aanbod. Te denken valt aan doelgroephotels, kleinschalige hotels, boetiekhotels in monumentale panden en Bed en Breakfasts.”

Het stadsbestuur probeert nieuwe initiatieven te faciliteren door bestemmingsplannen snel en soepel aan te passen, maar stelt ook grenzen. “Er is inmiddels weer vraag naar nieuwe kantoorgebouwen. Maar daarvoor zijn nog maar drie plaatsen in de stad geschikt: aan de westkant van het Centraal Station, in Papendorp langs de A12 en A2, en in Leidsche Rijn. Bovendien willen we geen bouw voor de leegstand; bij nieuwbouw moeten er getekende huurcontracten zijn.”

Bron: Cobouw.nl

Cookieinstellingen