Pleidooi voor Nederlandse taal in hoger onderwijs

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Op 27 juni publiceerde NRC Handelsblad de ‘Actiepunten van het groot manifest der Nederlandse taal’ over het gebruik van Engels en Nederlands in het hoger onderwijs. Het manifest is opgesteld door het TaalCollectief, waarin prominente wetenschappers en schrijvers zich verenigd hebben.

lawyer-28838_1280Het manifest is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge, die in een opiniestuk in NRC vorige week al scherpe kritiek uitte op de manier waarop het Engels wordt doorgevoerd in het hoger onderwijs. De ondertekenaars van het manifest pleiten ervoor om het wetsartikel te handhaven dat bepaalt dat het onderwijs en de examinering in het hoger onderwijs in beginsel in het Nederlands dienen plaats te vinden, tenzij er goede redenen zijn daarvan af te wijken. Die redenen moeten volgens de ondertekenaars wel altijd inhoudelijk zijn, en niet alleen economisch of ideologisch gemotiveerd. Voor allerlei maatschappelijke sferen – het openbaar bestuur, het bedrijfsleven, de rechtspraak, het onderwijs, de media enzovoorts – blijft een goede beheersing van het Nederlands onontbeerlijk, aldus het manifest.

Onder de ondertekenaars van het manifest zijn prof.dr. Wijnand Mijnhardt (hoogleraar Vergelijkende wetenschapsgeschiedenis), prof.dr. Frits van Oostrom (universiteitshoogleraar), prof.dr. Frank Miedema (hoogleraar Immunologie en decaan UMC Utrecht, initiatiefnemer Science in Transition) en de schrijvers David van Reybrouck en Abdelkader Benali.

Voor tekst manifest en steunbetuiging zie: http://www.beteronderwijsnederland.nl/taalmanifest

 

Cookieinstellingen