Gemiddelde score rekentoets van Utrechtse scholieren: een zesje

"Ik haat rekenen...!"
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Nederlandse scholieren scoren gemiddeld een 5,9 voor hun rekentoets. En Utrechtse scholieren? Zij doen het ietsje beter met een zesje. Tot dusverre leverde de rekentoets geen echte problemen op. Maar nu is het oppassen geblazen. Want straks telt de rekentoets mee voor het slagen van je eindexamen.

Scholieren  vmbo-kader of op de havo-afdelingen in Utrecht slaagt maar respectievelijk 42 en 45 procent voor de rekentoets. De vwo-afdelingen doen het met een slagingspercentage van 89 procent beter. Gemiddeld haalt maar 60 procent de rekentoets. Dat blijkt uit cijfers uit 2014 die het ministerie van Onderwijs heeft vrijgegeven. Twee op de vijf scholieren in de provincie Utrecht zouden afgelopen jaar geen diploma hebben gekregen, omdat ze waren gezakt voor de rekentoets. Nu hebben ze het geluk dat de toets toen nog niet meetelde om voor je eindexamen te slagen, maar het komend schooljaar is dat wel het geval.

Een probleem voor wie?

Het onderlinge verschil bij onderwijsinstellingen of beter gezegd het soort onderwijs is enorm groot. Bij de Christelijke Scholengemeenschap in Veenendaal – met alleen een vmbo-afdeling – zakken drie op de vijf leerlingen, terwijl het Stedelijk Gymnasium in Utrecht – met alleen een vwo-afdeling – het beste scoort met maar een gezakte leerling (slagingspercentage 98,1 procent). Met name de scholen in de regio op vmbo- en havo-niveau zullen zich dus beter moeten voorbereiden op dit onderdeel.

 

 

Cookieinstellingen