Geur van geluk tovert glimlach op gezicht

UTRECHT – Mensen hebben vele manieren om een gevoel van geluk op elkaar over te brengen. Daarvoor worden veelal de zintuigen zicht, gehoor en tastzin ingezet. Onderzoek wijst nu uit dat ook reuk daarbij hoort.

Sociaal psycholoog Jasper de Groot van de Universiteit Utrecht en collega’s ontdekten dat er bij het ruiken van de lichaamsgeur van een blij persoon, een glimlach verschijnt op het gezicht van een ander. Hun bevindingen zijn verschenen in het Amerikaanse wetenschapstijdschrift Psychological Science. In het experiment van De Groot en collega’s stonden negen mannen diverse soorten zweet af. Angstzweet bijvoorbeeld na ‘negatieve’ opwinding, maar ook zweet dat werd geproduceerd na het ervaren van ‘positieve’ opwinding: geluk. “Daartoe lieten we de deelnemers gedrieën grappige scènes zien. Voor het opwekken van gelukszweet keken ze bijvoorbeeld naar een stukje uit de film Intouchables”, licht de Utrechtse psycholoog toe.

Vrouwen

De met kompressen opgevangen transpiratie werd aan 35 jonge vrouwen voorgelegd. Vervolgens werd bij hen met elektroden op nauwkeurige wijze de gezichtsspieractiviteit gemeten. Bij het ruiken van gelukszweet bleek er vaker een glimlach op het gezicht van de vrouwen te verschijnen. De Groot: “Onze volgende stap is om te ontdekken welke geurmoleculen hiervoor verantwoordelijk zijn. Verschillende geuren kunnen namelijk zeer snel met verschillende emoties geassocieerd worden.”

 

Cookieinstellingen