Meerderheid GGZ-instellingen en verpleeg- en verzorgingshuizen heeft geen VAR

Foto: CC0-Public Domain

UTRECHT – Een ruime meerderheid van de ggz-instellingen (85 procent) en de verpleeg- en verzorgingshuizen (88 procent) heeft geen Verpleegkundige Advies Raad (VAR), waar 85 procent van de ziekenhuizen wél een VAR heeft. Dit blijkt uit een studie van Pieterbas Lalleman en Jeroen Dikken, onderzoekers van het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening van Hogeschool Utrecht.

De VAR is een adviesorgaan in een zorginstelling, gericht op de kwaliteit van de verpleegkundige zorgverlening. De instellingen zijn niet verplicht dit orgaan te hebben.

De onderzoekers presenteren hun bevindingen in een artikel in TvZ, tijdschrift voor verpleegkundig experts. Ze verrichtten onderzoek bij alle 597 zorginstellingen in Nederland. Studenten van de HU-bachelor Verpleegkunde verzamelden de gegevens. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de beroepsverenging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) en CC zorgadviseurs.

Invloed op zorgbeleid

Een flink deel van de geïnterviewde VAR-leden (41 procent) ervaart weinig invloed op het zorgbeleid van hun instelling. Bijna de helft (46 procent) ervaart wel invloed, een klein deel (13 procent) zelfs zeer veel invloed. De VAR heeft een belangrijke rol als adviesorgaan voor de Raad van Bestuur (RvB). Daarom is een goede relatie met de directie van cruciaal belang. Het grootste deel van de VAR-leden is tevreden over die relatie, namelijk 55 procent. De relatie met de RvB is van belang voor de ervaren invloed op het zorgbeleid, meldt de HU-studie.

Ook goed contact met collega’s is van belang om invloed te hebben. Volgens de HU-onderzoekers bespreekt bijna de helft (44 procent) in redelijke mate de beleidsthema’s met collega’s. 40 procent heeft niet of nauwelijks zulk overleg. Tegelijk zegt 55 procent van de VAR-leden actief betrokken te zijn bij de professionalisering van de beroepsgroep. Volgens onderzoeker Lalleman laten deze cijfers zien dat de greep van de VAR’s op het zorgbeleid de komende jaren nog veel aandacht vraagt.

Meer informatie

Lees het volledige artikel in het blad TvZ. Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit TvZ Tijdschrift voor verpleegkundig experts 2015, nr. 2, www.tvzdirect.nl.
Wilt u meer weten over invloed op werk en leiderschap, bezoek dan de site http://www.elevatehealth.eu/LHC.

Over de HU-onderzoekers

Pieterbas Lalleman is niet alleen onderzoeker bij de HU, maar is ook verpleegkundige en organisatiesocioloog. Jeroen Dikken is naast onderzoeker verpleegkundige, gezondheidswetenschapper en gerontoloog. Beiden zijn als promovendus verbonden aan het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening van de HU.

Cookieinstellingen