Utrechtse pilot helpt ondernemers met financiële problemen

Foto: CC Public Domain

UTRECHT – Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in Utrecht helpen bij hun financiële problemen. Een initiatief van het lectoraat Schulden & Incasso van Hogeschool Utrecht (HU), de HU-opleiding Accountancy en het Ondernemersklankbord regio Utrecht. Het werk van twaalf vrijwilligers.

In Utrecht hebben veel zelfstandigen financiële problemen. Volgens recent onderzoek van de Feniksgroep en Over Rood bouwen ruim 3500 Utrechtse ondernemers schulden op zonder perspectief op afbetalen. Van deze 3500 ondernemers vragen meer dan tweeduizend ondernemers hulp bij bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel. Driehonderd ondernemers worden uiteindelijk bijgestaan met verschillende regelingen, maar het effect daarvan is niet bekend. Deze pilot, gestart onder de noemer ‘De Utrechtse Zaak’, voorziet duidelijk in een behoefte.

Boekhouding

Twaalf studenten van de HU-opleiding Accountancy bieden de ondernemers de helpende hand bij de opbouw en het onderhoud van de boekhouding. In de praktijk blijken veel zelfstandigen namelijk een ontoereikende boekhouding te hebben. Hierdoor komen ze niet in aanmerking voor de huidige ondersteuning bij financiële problematiek door de gemeente vanuit de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz). Verder doen de studenten aan crediteurenbewaking en geven ze advies omtrent het gebruik van social media.

De coaching en begeleiding van de HU-studenten is georganiseerd vanuit zowel de opleiding als het Ondernemersklankbord regio Utrecht. De studenten worden ingezet in het kader van hun stage. Ze tonen zich tevreden over dit initiatief. “Ze hebben echt het gevoel dat hun kennis op waarde wordt geschat door de ondernemers”, zegt Jan Kruit, de stagecoördinator van de studenten. “Hun ideeën worden vaak direct toegepast.”

Rotterdamse Zaak

De Utrechtse pilot volgt het voorbeeld van ‘De Rotterdamse Zaak’, een succesvol project waarbij tot nu toe zijn ruim 200 ondernemers zijn geholpen bij het ordenen van de administratie en het opstellen van jaarrekeningen of een marketingplan.  Oud-Tweede Kamerlid Mirjam Sterk liet het HU-lectoraat Schulden & Incasso enige tijd terug kennismaken met dit initiatief. Er is – net als in de ‘Rotterdamse Zaak’, nog een rol voor de gemeente weggelegd: ‘Als de gemeente Utrecht instapt en meewerkt aan dit project, kan er makkelijker naar ons worden doorverwezen. En kunnen de HU, de gemeente en het Ondernemersklankbord gelijktijdig samen optrekken om het ondernemersklimaat in de regio Utrecht nog verder verbeteren”, aldus Johan Baars, aanjager van het Utrechtse project.

 

Cookieinstellingen