Van theorie in klas naar praktijk bij Rabobank

Foto: Van theorie naar praktijk

UTRECHT – Een groep ICT-studenten van Hogeschool Utrecht bezocht woensdag 25 maart het User Experience (UX) Center van de Rabobank in Utrecht. Zij hebben een cursus gevolgd over usability en zagen in het UX Center wat usability in de praktijk inhoudt. Het bezoek is onderdeel van een brede samenwerking tussen Hogeschool Utrecht en de Rabobank, om ICT-studenten optimaal toe te rusten voor de verdergaande digitalisering van de financiële sector.

 

Studenten zagen de verschillende ruimtes waarin onderzoek wordt gedaan naar usability bij de bank: hoe gebruiksvriendelijkheid van bankapplicaties voor klanten kan worden vergroot of hoe systemen voor medewerkers gemakkelijker kunnen worden gemaakt. “Ze nemen usability hier erg serieus”, was een reactie van een student. “De Rabobank heeft zelfs een interviewkamer, gebruikerskamer en observatieruimte ingericht om alles goed te testen. Met die resultaten moeten wij als ICT’ers natuurlijk aan de slag.” De studenten kregen hiervoor alvast wat tips mee zoals ‘mensen lezen niet’, ‘laat iedere klik een doel hebben’ en ‘de gebruiker heeft altijd gelijk’.

Optimale aansluiting studie op werk

De samenwerking tussen de HU en de Rabobank loopt al enkele jaren. De Rabobank wil actief bijdragen aan het hoger onderwijs en helpt de HU met praktijkopdrachten, gastcolleges en sollicitatietrainingen. Ieder jaar loopt een aantal HU-studenten stage bij de bank en voeren studenten hier hun afstudeeropdracht uit. Enkele afstudeerders van de HU zijn bij de Rabobank aan het werk gegaan na hun studie. Ook neemt de Rabobank deel aan de beroepenveldcommissie van de ICT-opleidingen bij de HU. Hierin wordt met vertegenwoordigers van bedrijven gesproken over vaardigheden en expertises van hbo’ers waar nu en in de toekomst behoefte aan is bij bedrijven. Door deze samenwerking heeft de HU toegang tot de meest actuele kennis, die direct in het onderwijs gebruikt kan worden. Hierdoor wordt de aansluiting vanuit de studie met de beroepspraktijk geoptimaliseerd.

Frisse blik

Steef van den Brand is manager Distributie en Verzekeren Continuïteit Online Projecten bij de Rabobank en geeft regelmatig gastcolleges bij de HU. “De vragen en opmerkingen van studenten inspireren mij. De vanzelfsprekendheid waarmee ik naar onderwerpen kijk, staat regelmatig haaks op hoe studenten met hun frisse blik tegen onderwerpen aan kijken. Zo werd door één van de studenten gevraagd waarom wij nog met Cobol-programmatuur werken, terwijl de schaarste daaraan steeds groter wordt. Dat zet mij toch even aan het denken.”

Security

Een groot thema dat in de toekomst verder wordt verdiept in de samenwerking, is de beveiliging tegen cybercrime. “Het belang van dit onderwerp zal alleen nog maar toenemen en daarom is het een belangrijk thema binnen de nieuwe opleiding HBO-ICT, die in september van start gaat”, vertelt opleidingsmanager Dorine Tamis. “Er wordt binnen die opleiding structureel aandacht gegeven aan security en bij de Rabobank kunnen studenten er dan in de praktijk mee aan de slag. Uiteindelijk leveren wij daardoor de juiste experts af voor de beroepspraktijk.”

 

Cookieinstellingen