‘Apotheker profileert zich onvoldoende als zorgverlener’

Foto: Apotheker moet naar nieuwe verdienmodellen toe...

UTRECHT – Ook het beroep van apotheker staat onder druk. De apotheker die zich onvoldoende profileert als zorgverlener, zal in de toekomst zijn praktijk moeten sluiten. Deze waarschuwing komt van Ad van Dooren, lector Innovatie van Zorgprocessen van Hogeschool Utrecht, bij zijn afscheidsrede op donderdag 19 maart.

Unknown-1

Apothekers houden vast aan hun traditionele rol als doorgeefluik van medicijnen, terwijl experts weten dat het vervullen van een adviseursrol steeds belangrijker wordt. Degenen die weigeren in te spelen op deze ontwikkeling, zijn niet in staat te overleven en zullen hun praktijk moeten sluiten. Die druk is mede ontstaan doordat van veel medicijnen alleen de goedkoopste variant wordt vergoed. Daarnaast worden dure medicijnen steeds vaker direct door ziekenhuizen verstrekt. “Om te overleven moeten apothekers op zoek naar nieuwe verdienmodellen”, aldus Van Dooren.

Brede rol als adviseur en zorgverlener

In de praktijk blijken volgens Van Dooren veel apothekers weinig innovatief en veranderingsgezind. De apotheker van de toekomst, zegt hij, heeft een bredere rol als adviseur en als zorgverlener. Hij begeleidt en adviseert bij het totale medicijngebruik van een patiënt en zorgt voor ziektepreventie en voorlichting. Van Dooren: “Volgens onderzoek zien patiënten de apothekers als de betrouwbaarste zorgverlener. Daarom is de rol van ‘lifestyle coach’ hem op het lijf geschreven.”

In de nieuwe rol draagt de apotheker niet alleen bij aan de zelfredzaamheid van patiënten, maar volgens Van Dooren ook aan het verlagen van de zorgkosten. Als dat laatste volgens onderzoek inderdaad het geval is, zijn veel zorgverzekeraars bereid om een extra vergoeding te betalen voor de actieve begeleiding bij medicijngebruik en het preventieve werk.

Afscheidscollege

Ad van Dooren, die met pensioen gaat, zal in zijn afscheidscollege ingaan op wat het lectoraat Innovatie van Zorgprocessen tot nu toe heeft bereikt op het gebied van onderzoek, onderwijs en in het betrokken werkveld. Ook geeft hij zijn visie op de toekomst van de zorg en van het lectoraat. In de ochtend is er een symposium over zelfredzaamheid van patiënten bij gebruik van veilige medicatie.

Cookieinstellingen