Breed onderzoek naar omgang met chronische pijn

UTRECHT – Patiënten met chronische pijn beter laten omgaan met pijnklachten door kennis en kunde te ontwikkelen en samen te brengen. De lectoraten Leefstijl en Gezondheid, CoDesign en Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein van de Hogeschool Utrecht werken aan dit doel samen met revalidatiecentrum Adelante, het Maastricht Universitair Medisch Centrum, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie en patiëntenvereniging Pijnpatiënten naar één stem.

De revalidatietrajecten bij de poliklinische behandeling van chronische pijn zijn met name gericht op het beïnvloeden en veranderen van het gedrag van patiënten, zodat ze in hun dagelijkse leven beter met hun pijnklachten kunnen omgaan. De patiënt die een eigen koers kiest (zelfmanagement) speelt daarbij een belangrijke rol. Patiënten hebben daar in de dagelijkse praktijk moeite mee, zo is de ervaring van hulpverleners. De vraag vanuit revalidatiecentra is dan ook: wat is het lange termijn effect van een chronisch pijnprogramma en zijn er strategieën te ontwikkelen om een eventuele terugval van de patiënt te voorkomen?

Doelstellingen

Specifieke doelstellingen van RAAK-Publiek onderzoeksproject Solace zijn: 1) het lange termijn effect van een revalidatieprogramma onderzoeken; 2) het meten van de terugval van patiënten die een revalidatieprogramma hebben ondergaan; 3) het ontwikkelen van strategieën die zijn gericht op gedragsbehoud en 4) het uitvoeren van een pilot om de effectiviteit van de strategie te onderzoeken.

De lectoraten Crossmediale Communicatie in het Publieke domein en CoDesign zullen in de eerste fase van Solace met name betrokken zijn bij de werkgroep co-design, waarin een interventie wordt ontworpen om terugval na revalidatie zo veel mogelijk te voorkomen. Kenmerkend voor co-design is dat gedurende alle ontwikkelstadia belanghebbenden – onder wie patiënten, behandelaren en onderzoekers – deelnemen aan het ontwerpproces.

Het onderzoek wordt mede gefinancierd door Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA.

Cookieinstellingen