‘Data-safari: exploreren om te innoveren’

UnknownUTRECHT – Bedrijven kunnen veel meer profiteren van gegevens die beschikbaar zijn in hun eigen organisatie en in hun omgeving om competitief te zijn. Maar dan moeten ze wel het proces van data-analyse en de vertaling ervan naar concrete voorstellen beter op orde hebben. Bovendien moeten ze dat proces meer richten op proces- en productinnovatie.

Dit stelt prof.dr.ir. Remko Helms in zijn inaugurele rede die hij op 13 februari 2015 uitspreekt als hoogleraar Informatiekunde aan de faculteit Management, Science & Technologie van de Open Universiteit. De oratie heeft als titel ‘Datasafari: exploreren om te innoveren’. Hij stelt voor om datasafari-ecosystemen op te zetten om zo de toepassing van grote hoeveelheden gegevens, big data, te stimuleren.

Big data zijn grote hoeveelheden gegevens waaruit interessante patronen en inzichten zijn af te leiden. Zo kun je bijvoorbeeld uit het klikgedrag van klanten op een website afleiden waarin ze geïnteresseerd zijn en hoe ze reageren op aanbiedingen. Sensoren in besteltrucks geven waardevolle informatie over optimale bezorgroutes. Big data zijn voor bedrijven een cruciale bron van informatie waarmee ze hun producten en processen kunnen innoveren en zo hun productiviteit en winstgevendheid kunnen verbeteren. De gegevens zijn in grote aantallen beschikbaar, maar blijven te vaak onaangeroerd. Vooral bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf worstelen nog met de vraag hoe ze deze data kunnen vertalen naar concrete verbeteringen in diensten, producten en of processen.

In zijn oratie stelt Remko Helms (foto) dat niet alleen de inrichting van de juiste technologische infrastructuur belangrijk is. Er moet ook worden gewerkt aan een passend bedrijfsmodel met een structureel ingebed proces voor datasafari. Dit is een creatief proces waarin data vanuit verschillende perspectieven wordt geanalyseerd om tot voorstellen voor proces- en productinnovatie te komen. Daarbij is het belangrijk dat het bedrijf over de eigen organisatiegrens heen kijkt en partijen van buiten de organisatie betrekt bij het analyseren en vertalen van data. Volgens Helms kunnen datasafari-ecosystemen daar een belangrijke rol in spelen. Binnen een dergelijk ecosysteem werken bedrijven en studenten samen om te experimenteren met big data. Tegelijkertijd vindt er onderzoek plaats om het datas afari-proces verder te verbeteren en zo een verdere stimulans te geven aan innovatie binnen de bedrijven.

In het kader van zijn leerstoel aan de Open Universiteit zal Remko Helms zich met zijn onderzoek vooral richten op datagedreven bedrijfsmodellen, het datasafari-proces en de totstandkoming van datasafari-ecosystemen. Een eerste stap hoopt Helms te kunnen zetten door de inrichting van een datasafari-ecosysteem in de Parkstadregio door hechte samenwerking met de Smart Services Hub, waarin achttien bedrijven, kennisinstellingen en overheidsinstellingen uit de regio zijn verenigd.

 

Cookieinstellingen